Mediat në Turqi kanë zbuluar pamje të çarjes së tokës në një gjatësi kilometrike për shkak të tërmeteve të fuqishme të së hënës.

Për këtë fenomen ka folur së fundmi edhe Orhan Tatar, drejtori i Përgjithshëm i Rrezikut dhe Reduktimit të Tërmeteve të AFAD.

Në një konferencë për shtyp, Tatar u shpreh se tërmetet kanë shkaktuar dëme në një sipërfaqe 110 mijë kilometra katrorë, gati 4 herë sa sipërfaqja e Shqipërisë.

Zbulohet pamjet e tmerrshme nga çarja më e madhe e tokës

Ai theksoi se tërmetet e fundit kanë një mekanizëm formimi shumë më të ndryshëm nga tërmetet e shkuara, pasi dy tërmetet e fuqishme kanë ndodhur në një distancë kohore të vogël nga njëri-tjetri, i pari ishte 7,8 rihter, ndërsa i dyti 7,5 rihter.

Zbulohet pamjet e tmerrshme nga çarja më e madhe e tokës

Orhan Tatar u shpreh se korja e tokës ka pësuar një deformim prej 3-4 metrash, në një distancë prej 400 kilometrash, në një thellësi prej afërisht 8 deri në 10 kilometrash.

Zbulohet pamjet e tmerrshme nga çarja më e madhe e tokës

Për Tatar, tërmetet e fundit në Turqi kanë qenë ndër më të fuqishmit që kanë rënë në tokë jo në det.

Zbulohet pamjet e tmerrshme nga çarja më e madhe e tokës

Ai theksoi se pasgoditjet do të zgjasin për shumë kohë, duke qenë se dy lëkundjet e mëdha kanë qenë mbi 7 të shkallës rihter.

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *