Blerina Bo mbaj, nje dietologe e njohur ne vend : Konsumimi i mishit te perpunuar si proshuta, sallami, salcicet, kremvicet etj. eshte i lidhur me rrez ik me te larte ndaj kan ce rit, diabetit te tipi 2 dhe sem undjeve kardiova skulare. Ndersa, konsumimi i tepert i mishit te kuq lidhet shpesh me infa rktin, go ditjet ne tru, diabetin dhe disa tipe te kan ce rit.

Nese doni te zvogeloni sasine e mishit, vecanerisht te atij te kuq e te perpunuar, ne dieten tuaj mund:

Te ulni sasine e servirjes- ushqimet qe sigurojne proteina duhet te zene jo me shume se 1/4 e pjates. Nese proteinat i merrni zakonisht nga mishi i kuq, rreth 85gr. do ishte nje sasi e mjaftueshme.

Ta zevendesoni me ushqime te tjera- behuni te vetedijshem mbi prezencen e mishit te kuq e atij te perpunuar ne diete. Mund ta zevendesoni ate me zgjedhje me te shendetshme me fruta deti, mish pule, fruta/perime, fasule/thjerreza.

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *